Home » Ons team

Ons team

Michel Dingenouts

Coordinator NTC-Erasmus en leerkracht Voorgezet onderwijs

Ik woon al decennia in Milaan, wat ik een prettige stad vind. Natuurlijk is de lucht er niet altijd schoon en kan je er moeilijk fietsen, maar toch, ik ben aan deze omgeving verknocht. Ik ben getrouwd,  heb kleine en grote kinderen en heb dus weinig vrije tijd.

Voor mijn komst naar Italie heb ik in Nederland gestudeerd en wel aan de Lerarenopleiding Zuidwest Nederland, in Delft. Daar heb ik twee bevoegdheden aan over gehouden, voor Engels en voor Nederlands. Vervolgens heb ik aan de Universiteit van Leiden mijn Docotoraal Nederlandse taal- en letterkunde behaald. 

Hier in Italie heb ik altijd les gegeven, aanvankelijk veel Engels (in de Olivetti Groep) maar ondertussen toch al weer zo'n kleine twintig jaar in de universitaire neerlandistiek.  Ik mocht op de Universit√† Cattolica een tijdlang een leerstoel Nederlands bezetten en nu werk ik aan de de Hoge School voor Tolken en Vertalers (SSML van de Fondazione Milano) waar Nederlands een hoofdvak is.

In de jaren '90 was ik als leerkracht betrokken bij de Nederlandse School Milaan die vooral aan de Amerikaanse School in Opera en in Monza operatief was. Helaas is dat initiatief ter ziele gegaan, maar bij het oprichten van de Vereniging Erasmus in maart 2008 wisten we dat een stad als Milaan niet zonder Nederlandse lessen kan, en zie, de Nederlandse poot van deze Italiaanse vereniging was bedacht. Het eigenlijke oprichten van de NTC-Erasmus zou nog wat meer voeten in aarde hebben.

Door mijn kennis van het onderwijs en ervaring met de materie ben ik Coordinator van de NTC-Erasmus geworden, en het is me een zeer dierbaar blok aan het been.

Michel Dingenouts
Anja Iliaens

Anja Iliaens

Docent Groep 1 - 2

Ik kom uit Belgie en woon al vele jaren in Italie, net buiten de stad Milaan. Ik woon hier graag, en geniet zowel van de stad als van het platteland. Ik hou van sporten en fietsen. Ik heb 2 kinderen die naar de lagere school gaan.

In Belgie heb ik mijn studie voor kleuterleidster volbracht, en ben net nadien vertrokken naar Italie. Ik heb hier jarenlang op kantoor gewerkt, waar ik mijn talenkennis kon gebruiken. Nadat de kinderen geboren waren, heb ik samen met mijn man een zaak opgestart, en leid ik volledig de administratieve kant.

Ik heb Erasmus leren kennen in 2009, en doe sinds dan met hart en ziel de cultuurdagen en sinds 2013 ook de reguliere lessen. Mijn klasje vangt de kleinste kindjes op. Ik geniet van elke les, omdat het me elke keer eraan herinnert hoe leuk het is om met kleine kinderen te werken. Vooral in het Nederlands, en vooral om op spelende wijze een stukje van onze cultuur mee te geven.

Laura Pallavicini

Ik ben geboren en opgegroeid in Pavia, ten zuiden van Milaan. Mijn moeder is Nederlandse en mijn vader is Italiaan. Ik ga zoveel mogelijk naar Brabant om mijn familie daar te bezoeken. Als ik in Nederland ben, houd ik ervan pittoreske Nederlandse dorpjes bezichtigen en door de weilanden te fietsen.

Ik ben afgestudeerd in Mediazione Linguistica (Taalbemiddeling) aan de Hoge School voor Tolken en Vertalers (SSML) in Milaan en heb een Master-opleiding als Conferentie Tolk Nederlands / Engels /Italiaans voltooid. Vanaf begin 2014 ben ik docent Nederlands bij de avondcursussen van Erasmus en ben klassenassistent in groep 3 bij de NTC-Erasmus. Sinds een paar jaar volg ik een digitale PAO-opleiding in Nederland en hoop binnenkort af te studeren. Ik vind het fantastisch om te helpen bij het les geven aan kinderen en... wie weet krijg ik ooit mijn eigen klas.